Maistas–vienas iš svarbiausių aplinkos faktorių, veikiančių žmogaus organizmą. Kiekvienos ligos atveju sutrinka pusiausvyra tarp išorinės aplinkos ir organizme vykstančių procesų. Maistas kartu su kitomis gydymo priemonėmis turi atstatyti žmogaus sveikatą.
Dietinio maisto gamyba yra sudėtinga–svarbu laikytis ne tik technologinių gamybos procesų, bet reikalinga ir gydytojo konsultacija, skiriant dietą žmogaus sveikatos sutrikimams gydyti.
KAIP TAIKOMOS DIETOS?
1. Gydomasis maistas turi būti derinamas su kitais gydymo metodais.
2. Dieta turi keistis. Ilgą laiką taikant vieną dietą, neretai prasideda dalinis organizmo badavimas, kuris neigiamai veikia žmogaus nervų sistemą. Gydomajam maitinimui reikia: 1) pakeisti dietą pagal žmogaus savijautą, darbo pobūdį; 2) periodiškai grįžti prie visaverčio maisto; 3) kartkartėmis taikyti iškrovos dienas.
3. Dietinis maistas turi teigiamai veikti ne tik pakenktą organą, bet ir visą organizmą.
4. Būtina atsižvelgti į organizmo energijos poreikius, t.y., ar nesveikas žmogus dirba, ar guli ligoninėje.
5. Sudarytame valgiaraštyje turi būti pateikiama maisto sudėtis ir gamybos technologiniai ypatumai.
6. Mitybos režimas derinamas su kitomis žmogaus gyvenimo veiklomis. Dieta, kad ir kokia ji būtų, turi poveikį mūsų organizmui. Todėl tai, kas tinka vyresnio ar vidutinio amžiaus žmogaus dietinei mitybai, gali visai netikti vaikui, paaugliui.
Dietinė mityba