Pietų stalo serviravimas

Pietų meniu dažnai sudaro 3–4 patiekalai. 
Sriuba, karštas patiekalas, desertas.
Kiekvienam dedama lėkštė antram patiekalui, ant jos lėkštė sriubai arba sultinio indeliai/puodeliai (pertrintoms, saldžioms, nacionalinėms sriuboms, sultiniams). Jei sultinio puodelis su viena ąsele, tai ji pasukama į kairę pusę, kad valgant dešine ranka, kaire būtų patogu prilaikyti puodelį.
Sriuba patiekiama atskirai kiekvienam arba bendrame inde iš kurio įpilama kiekvienam.
Kairėje lėkštės dedama lėkštutė duonai ar sriubos/sultinio priedams: skrebučiams, bulvėms, bandelėms ir pan.
Virš pagrindinės lėkštės dedamas šaukštelis arba šaukštelis su šakute ar šakutė su peiliu desertui priklausomai nuo deserto pobūdžio. Per pietus  arbatos/kavos puodelių iš anksto nestato­me. Kava arba arbata paduodama po valgio.

Užkandis, sriuba, karštas patiekalas, desertas.
Kiekvienam dedama lėkštė antram patiekalui, ant jos lėkštė užkandžiams. Jei bus keletą užkandžių, tarp jų ir specifinį kvapą turinčių (silkė, grybai ir pan.), tai lėkštės po kiekvieno užkandžio keičiamos į švarias. Tada dedamos ir dvi poros užkandžių įrankių. Pavalgius užkandžius, jų lėkštė nuimama ir ant pagrindinio patiekalo lėkštės dedama lėkštė sriubai.

Indai su patiekalais ant stalo dedami ir kava pilstoma svečiui iš dešinės pusės.
Indai nurenkami tik visiems baigus val­gyti.