Sintetiniai maisto produktai, kartais jie dar vadinami maisto priedais, – tai medžiagos, kurios dažniausiai nevartojamos kaip atskiri maisto produktai, bet dedami į juos tam tikrais tikslais (gerinant skonį, spalvą, išlaikymą).
- Glazūros suteikia produktams blizgesį, apsauginę valgomą dangą.
- Konservantai slopina bakterijų ir grybelių dauginimąsi ir taip pailgina saugojimo laiką.
- Stabilizuojančios ir tvirtinančios medžiagos pagerina maisto produktų konsistenciją.
- Saldikliai – tai ne cukrus, bet kitos saldžios medžiagos, neturinčios jokios energetinės vertės.
- Antioksidantai – medžiagos, apsaugančios maisto produktus, kad jie neprarastų spalvos ir neapkarstų.
- Emulsifikuojančios medžiagos – neleidžia atskirai susikaupti vandeniui ir riebalams (pvz., majoneze).
- Skonio stiprintojai pagerina produkto skonį, nededant į jį jokių kvapą ar skonį turinčių medžiagų.
- Kvapnios medžiagos suteikia malonų aromatą.
Perkant maisto produktus negalima pamiršti, jog kuo trumpesnis produkto realizavimo laikas, tuo mažiau jame yra konservuojamųjų medžiagų. Mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonės, ligoniams rekomenduojama vartoti šviežią maistą, vengti produktų, turinčių dažų, konservantų bei tirštiklių.
Gamintojai maisto priedus naudoja dėl technologinių, ekonominių tikslų (sumažina maisto produktų savikainą sudedamąsias dalis pakeičiant pigesnėmis (pvz. cukrų – saldikliais), pailgina tinkamumo vartoti trukmę, ženkliai sumažėjant nuostoliams dėl maisto gedimo ir pan.