Aukštaitija
0:00 / 2:50

Aukštaičiai gali stebinti visus miltiniais patiekalais, ypač virtiniais su mėsa, virtiniais su varške, šaltanosiais su mėlynėmis ar vyšniomis, koldūnais (jokiu būdu koldūnų negalima vadinti virtiniais, nes koldūnai labai skiriasi nuo virtinių tiek sudėtimi, tiek virimo būdu. Lietuviški koldūnai verdami tik vos burbuliuojančiame džiovintų baravykų nuovire, o ne verdančiame pasūdytame vandenyje, kaip rusiški pelmeniai), nugarintais skryliais su lašinukų ir grietinės padažu, garsiuoju lydekos vyniotiniu su raugintais agurkais, aukštaitiškai riešutais įdarytu karpiu, agurkų rasale troškinta jautiena, tikru aukštaitišku karvojumi. Aukštaitijoje populiarios įvairiausios alaus sriubos, pieniškos daržovių, leistinukų arba aukštaitiškos vėžių sriubos. Turi aukštaičiai ir karališkąją žuvį seliavą, kuri rūkoma ir nokinama kanapių aliejuje su peletrūnais, su obuoliais keptą žąsį arba aukštaitiškai grietinėje troškintą gaidį, žagarėlius arba aukštaitiškas burnoje tirpstančias varškės spurgas su džiovintų kriaušių gira. Ir būtinai prie įvairių maisto patiekalų patiekiamas tikras naminis alus.